Slediti njihovim korakom


Poznajte Svojega Sovražnika: IILance Spitnzner
Zadnjic spremenjeno: 18.06.1999


Ta članek je drugi del serije Poznajte Svojega Sovražnika. V prvem članku, Poznajte Svojega Sovražnika: I, smo obrazložili orodja in metodologijo, ki jo uporablja script kiddie. Če smo natančni, kako iščejo varnostne luknje in kako napadejo. Tretji del opisuje kaj script kiddie-i počnejo, ko enkrat dobijo koreninski (root) dostop do računalnika. Natančneje, kako zakrijejo svoje sledi in kaj naredijo nato. V tem, drugem delu, pa bomo opisali kako izslediti njihova dejanja, ter kako jih spremljati. Prav tako kot v vojski, tudi tukaj hočemo slediti nepridipravu, da izvemo kaj pravzaprav počne. Opisali bomo kaj lahko in česa ne morete ugotoviti z vašimi sistemskimi dnevniki. Lahko odkrijete, če ste bili žrtev poskusa vdora, za kakšen poskus vdora je šlo, katera orodja je vdiralec uporabljal in če je bil uspešen v svojih dejanjih. Tukajšnji primeri se osredotočajo na Linux operacijski sistem, vendar nasploh veljajo za vse Unix operacijske sisteme. Vedite, da ni nacina, s katerim bi sledili vsaki vdiralčevi potezi.

Zaščita dnevnikov


Ta članek ne opisuje Sistemov za zaznavanje vdorov (Intrusion Detection System), saj obstaja veliko kvalitetnih dokumentov na to temo. Če vas zanimajo sistemi za zaznavanje vdorov, vam priporočam, da si ogledate aplikacije kot sta Network Flight Recorder ali snort. Ta članek obravnava učenje načinov, ki jih vdiralci uporabljajo za vdiranje v sisteme. Natančneje, spremljanje kaj počne vdiralec, z opazovanjem sistemskih dnevnikov. Presenečeni boste, koliko informacij lahko najdete v vaših lastnih sistemskih dnevnikih. Preden pa začnemo govoriti o pregledovanju sistemskih dnevnikov, najprej povejmo par besed o zaščiti le-teh. Dnevniki so brez vrednosti, če se ne morete zanesti na njihovo integriteto. Prva stvar, ki jo večina vdiralcev naredi je, da spremenijo dnevnike na računalniku, kamor so vdrli. Obstaja vrsta programov (rootkits), ki očistijo dnevnike tako, da izbrišejo njihove sledi v njih ali pa spremenijo celotno logiranje (pisanje dnevnikov) tako, da syslogd (System Logging Daemon) sploh ne zapisuje njihovih dejanj (kot je recimo prirejen syslogd program, ki mu rečemo tudi trojanski konj). Torej, najprej je potrebno zaščiti dnevnike.

To pomeni, da potrebujete poseben dnevniški strežnik, ki je ločen od strežnika, na katerem bi se lahko vršili napadi. Brezobzirni na to, kako je vaš sistem zavarovan, se ne morete zanesti na vaše sistemske dnevnike na računalniku, ki je bil tarča napadov. Če ne drugega, lahko vdiralec preprosto izvede rm -Rf /* in vam popolnoma očisti sistem. To naredi obnovo dnevnikov težko izvedljivo. Da bi se zaščitili proti temu, logirajte celoten promet na lokalni računalnik ter na drugi, dnevniški strežnik. Priporočam, da za dnevniški strežnik postavite strežnik samo za ta namen, to pomeni da bo edina stvar, ki jo bo ta strežnik počel, beleženje vsega prometa iz vseh drugih računalnikov. Če je težava v denarju, lahko enostavno postavite majhen Linux strežnik, ki bi skrbel samo za to funkcijo. Ta strežnik mora biti zelo dobro zavarovan, imeti mora vse servise zaprte in omogočati samo dostop preko konzole (glej Oboroževanje Linuxa, na primer). Prav tako poskrbite, da bodo vrata (port) 514 UDP blokirana ali za požarnim zidom. Tako je dnevniški strežnik zavarovan pred prejemanjem kakršnihkoli drugih, neavtoriziranih dnevniških informacij iz Interneta.

Za tiste, ki ste radi potuhnjeni: jaz rad ponovno prevedem syslogd, da namesto datoteke /etc/syslog.conf, bere datoteko /var/tmp/.conf za svojo konfiguracijsko datoteko. Tako vdiralec ne ve, kje je pravi dnevnik. To preprosto naredimo z zamenjanjavo niza "/etc/syslog.conf" v izvorni kodi programa syslogd s katerokoli drugo datoteko. Nato nastavimo konfiguracijsko datoteko tako, da piše lokalni dnevnik in tudi tistega na dnevniškem strežniku (glej primer). Prepričajte se, da je standardna verzija konfiguracijske datoteke /etc/syslog.conf vseeno prisotna in piše lokalni dnevnik. Čeprav je ta konfiguracijska datoteka neuporabna, bo zavedla vdiralca, saj ne bo vedel da se vse njegove poteze beležijo tudi na dnevniški strežnik. Ena izmed možnosti je tudi varnejši način logiranja. Ena varjanta je, da zamenjate syslogd program z drugim, ki ima večje sposobnosti in več možnosti. Tak program je tudi syslog-ng, ki ga lahko najdete na http://www.balabit.hu/products/syslog-ng.html.

Večina dnevnikov, ki jih bomo tukaj uporabili, so iz dnevniškega strežnika. Kot sem že omenil, se lahko popolnoma zanesemo na integriteto teh dnevnikov, saj so na zavarovanem dnevniškem strežniku. Poleg tega, je veliko lažje odkriti vzorce vdora, če vsi sistemi logirajo na enoten dnevniški strežnik. Hitro lahko pregledamo kaj se dogaja na vseh sistemih iz samo enega vira. Dnevnike, ki se pišejo na lokalnem računalniku boste želeli pregledati edino takrat, ko jih boste hoteli primerjati z dnevniki na dnevniškem strežniku. Tako lahko enostavno
ugotovite spremembe, ki so bile narejene na lokalnem dnevniku.

Ujemanje vzorcev


S pregledovanjem dnevnikov lahko navadno ugotovite, če ste bili skenirani. Večina script kiddie-v skenira celotna omrežja za določeno varnostno luknjo. Če v vaših dnevnikih zasledite, da se je na večino računalnikov v omrežju povezal nekdo z enakim naslovom na enaka vrata, je to verjetno skeniranje za določen exploit. Po navadi ima sovražnik exploit za samo eno ranljivost in pregleduje celotno omrežje zanjo. Če jo najdejo, jo izkoristijo. Za večino Linux sistemov je TCP Wrapper nameščen privzeto. Torej bi našli večino teh povezav v /var/log/secure datoteki. Na drugih Unix-ih lahko logiramo vse inetd povezave z zastavico "-t". Tipično skeniranje za določen exploit izgleda nekako takole. Tukaj nekdo skenira za wu-ftpd ranljivost.


/var/log/secure
Apr 10 13:43:48 mozart in.ftpd[6613]: connect from 192.168.11.200
Apr 10 13:43:51 bach in.ftpd[6613]: connect from 192.168.11.200
Apr 10 13:43:54 hadyen in.ftpd[6613]: connect from 192.168.11.200
Apr 10 13:43:57 vivaldi in.ftpd[6613]: connect from 192.168.11.200
Apr 10 13:43:58 brahms in.ftpd[6613]: connect from 192.168.11.200


Tukaj vidimo, da nekdo z naslovom 192.168.11.200 skenira naše omrežje. Bodite pozorni na zaporedje vsake povezave na strežnik (ni vedno nujno tako). To je prednost dnevniškega strežnika, saj lahko enostavneje opazujete vzorce dogajanja v vašem omrežju, ker so vsi dnevniki združeni. Ponavljajoče povezave na vrata 21, ftp, kažejo na to, da je nekdo iskal ranljivost v wu-ftpd strežniku. Pravkar smo ugotovili, kaj vdiralec išče. Pogosto se skeniranja vršijo tudi v fazah. Nekdo izda IMAPD exploit in takoj boste opazili ogromno IMAPD skeniranj v vaših dnevnikih. Naslednji mesec boste skenirani na vratih 21, to je ftp. Izvrsten vir informacij o trenutnih exploitih je http://www.cert.org/advisories. Včasih orodje za skeniranje išče tudi več vrst exploitov hkrati, tako boste v dnevnikih videli povezave enakega izvora na različna vrata.

Vedite: če ne logirate servisa, ne boste vedeli če ste bili skenirani. Na primer, večina rpc povezav ni logiranih. Vseeno se lahko veliko servisov enostavno doda v /etc/inetd.conf za logiranje s TCP Wrapperjem. Recimo, lahko dodate vnos v /etc/inetd.conf za NetBus. Lahko nastavite TCP Wrappers, da varno zavrnejo ter beležijo povezave (glejte Zaznavanje Vdora za več informacij).

Katero orodje?


Včasih lahko brez težav ugotovite, katera orodja so bila uporabljena za skeniranje vašega omrežja. Nekatera osnovna orodja skenirajo za določen exploit. Eno takih je ftp-scan.c. Če opazite povazeve na enaka vrata na vse računalnike v omrežju, potem gre verjetno za eno teh orodij. Vendar obstajajo tudi orodja, ki imajo možnosti skeniranja več ranljivosti in šibkosti. Zelo popularni sta sscan od jsbach-a in Fyodorjev nmap. Izbral sem ti dve orodji, ker predstavljata dve "kategoriji" skenirnih orodij. Toplo priporočam, da jih uporabite na lastnih omrežjih, morda boste presenečeni nad rezultati. :)

 • sscan predstavlja "vsenamensko" script kiddie-vsko skenirno orodje in je verjetno eno najboljših kar jih je. Hitro skenira nework za vrsto ranljivosti (vključno s cgi-bin). Je zelo prilagodljiv, omogoča tudi dodajanje lastnih navodil za skeniranje novih exploitov. Vi orodju samo podate naslov omrežja ter masko le-tega, ostalo opravi program sam. Za poganjanje potrebuje privilegije koreninskega uporabnika. Rezultat skeniranja je zelo lahko berljiv (to ga dela tako popularnega): poda nam jedrnato poročilo o številnih ranljivih servisih. Vse kar morate storiti je, da poženete sscan na določeno omrežje, uporabite grep, da poiščete besedo "VULN" v rezultatu in nato poženete exploit. Tukaj je primer sscana, naperjenega proti sistemu mozart (172.17.6.30).


  otto #./sscan -o 172.17.6.30


  --------------------------<[ * report for host mozart *
  <[ tcp port: 80 (http) ]> <[ tcp port: 23 (telnet) ]>
  <[ tcp port: 143 (imap) ]> <[ tcp port: 110 (pop-3) ]>
  <[ tcp port: 111 (sunrpc) ]> <[ tcp port: 79 (finger) ]>
  <[ tcp port: 53 (domain) ]> <[ tcp port: 25 (smtp) ]>
  <[ tcp port: 21 (ftp) ]>
  --<[ *OS*: mozart: os detected: redhat linux 5.1
  mozart: VULN: linux box vulnerable to named overflow.
  -<[ *CGI*: 172.17.6.30: tried to redirect a /cgi-bin/phf request.
  -<[ *FINGER*: mozart: root: account exists.
  --<[ *VULN*: mozart: sendmail will 'expn' accounts for us
  --<[ *VULN*: mozart: linux bind/iquery remote buffer overflow
  --<[ *VULN*: mozart: linux mountd remote buffer overflow
  ---------------------------<[ * scan of mozart completed *


 • Nmap predstavlja orodje "neobdelanih podatkov". Ne pove vam katere ranljivosti so prisotne, temveč vam pove katera vrata so odprta. Nmap je hitro postal najboljši portscanner z dobrim razlogom. Združuje veliko opcij iz različnih skenerjev v enotno orodje: prepoznava operacijskega sistema, različna sestava paketkov, UDP in TCP skeniranje, naključno skeniranje itd. Če hočete razbrati rezultate skeniranja potrebujete vsaj nekaj izkušenj z omrežji. Spodaj je primer uporabe nmapa na istem sistemu kot prej:


  otto #nmap -sS -O 172.17.6.30
  Starting nmap V. 2.08 by Fyodor ([email protected], www.insecure.org/nmap/)
  Interesting ports on mozart (172.17.6.30):
  Port State Protocol Service
  21 open tcp ftp
  23 open tcp telnet
  25 open tcp smtp
  37 open tcp time
  53 open tcp domain
  70 open tcp gopher
  79 open tcp finger
  80 open tcp http
  109 open tcp pop-2
  110 open tcp pop-3
  111 open tcp sunrpc
  143 open tcp imap2
  513 open tcp login
  514 open tcp shell
  635 open tcp unknown
  2049 open tcp nfs

  TCP Sequence Prediction: Class=truly random
  Difficulty=9999999 (Good luck!)
  Remote operating system guess: Linux 2.0.35-36

  Nmap run completed -- 1 IP address (1 host up) scanned in 2 seconds


  S pregledovanjem dnevnikov, lahko ugotovite, kater od teh orodij je bilo uporabljeno proti vam. Najprej pa morate razumeti, kako orodja delujejo. Skeniranje s sscanom bi bilo zabeleženo takole (to je privzeto skeniranje brez sprememb konfiguracijskih datotek):


  /var/log/secure
  Apr 14 19:18:56 mozart in.telnetd[11634]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 19:18:56 mozart imapd[11635]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 19:18:56 mozart in.fingerd[11637]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 19:18:56 mozart ipop3d[11638]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 19:18:56 mozart in.telnetd[11639]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 19:18:56 mozart in.ftpd[11640]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 19:19:03 mozart ipop3d[11642]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 19:19:03 mozart imapd[11643]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 19:19:04 mozart in.fingerd[11646]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 19:19:05 mozart in.fingerd[11648]: connect from 192.168.11.200

  /var/log/maillog
  Apr 14 21:01:58 mozart imapd[11667]: command stream end of file, while reading line user=??? host=[192.168.11.200]
  Apr 14 21:01:58 mozart ipop3d[11668]: No such file or directory while reading line user=??? host=[192.168.11.200]
  Apr 14 21:02:05 mozart sendmail[11675]: NOQUEUE: [192.168.11.200]: expn root

  /var/log/messages
  Apr 14 21:03:09 mozart telnetd[11682]: ttloop: peer died: Invalid or incomplete multibyte or wide character
  Apr 14 21:03:12 mozart ftpd[11688]: FTP session closed


  sscan prav tako išče cgi-bin ranljivosti. Te aktivnosti ne bodo logirane s syslogd-om ampak jih boste našli v datoteki access_log. Odločil sem se da jih prav tako vključim v ta dokument, za vašo boljšo izobrazbo. :)


  /var/log/httpd/access_log
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:49 -0500] "GET /cgi-bin/phf HTTP/1.0" 302 192
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:49 -0500] "GET /cgi-bin/Count.cgi HTTP/1.0" 404 170
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:49 -0500] "GET /cgi-bin/test-cgi HTTP/1.0" 404 169
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:49 -0500] "GET /cgi-bin/php.cgi HTTP/1.0" 404 168
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:49 -0500] "GET /cgi-bin/handler HTTP/1.0" 404 168
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:49 -0500] "GET /cgi-bin/webgais HTTP/1.0" 404 168
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:49 -0500] "GET /cgi-bin/websendmail HTTP/1.0" 404 172
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:49 -0500] "GET /cgi-bin/webdist.cgi HTTP/1.0" 404 172
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:49 -0500] "GET /cgi-bin/faxsurvey HTTP/1.0" 404 170
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:49 -0500] "GET /cgi-bin/htmlscript HTTP/1.0" 404 171
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:49 -0500] "GET /cgi-bin/pfdisplay.cgi HTTP/1.0" 404 174
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:49 -0500] "GET /cgi-bin/perl.exe HTTP/1.0" 404 169
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:49 -0500] "GET /cgi-bin/wwwboard.pl HTTP/1.0" 404 172
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:50 -0500] "GET /cgi-bin/ews/ews/architext_query.pl HTTP/1.0" 404 187
  192.168.11.200 - - [14/Apr/1999:16:44:50 -0500] "GET /cgi-bin/jj HTTP/1.0" 404 163


  Vidite lahko, da je bila na vsa vrata opravljena celotna povezava (SYN, SYN-ACK, ACK), potem pa prekinjena. To je zato, ker sscan uporablja aplikacijsko plast mrežne strukture za ugotavljanje odprtih servisov. Sscan ne preveri samo če FTP servis JE odprt temveč KATERI FTP daemon (strežnik) je odprt. Enako velja za servise IMAP, POP itd. To je lepo vidno v sledovih snifferja (vohljača), recimo sniffit-a - orodja, ki je pogosto uporabljan za sniffanje gesel.


  mozart $ cat 172.17.6.30.21-192.168.11.200.7238
  220 mozart.example.net FTP server (Version wu-2.4.2-academ[BETA-17](1) Tue Jun 9 10:43:14 EDT 1998) ready.


  Kot lahko vidite zgoraj, je bila izvedena celotna povezava na strežnik, da bi ugotovili katera različica strežnika wu-ftpd je odprta. Če vidite celotne povezave na strežnik v vašem dnevniku imate verjetno opravka z orodjem za iskanje exploitov. Ta orodja izvajajo celotne povezave, saj je njihov cilj ugotoviti različico strežnika, ki poganja določen servis.

  Nmap pa, kot večina skenerjev, preveri ČE je servis odprt, ne pa KATERI strežnik poganja servis. Za ta namen ima nmap poseben nabor opcij, ki omogočajo izbiro načina izvajanja povezav na strežnik, recimo SYN, FIN, Xmas, Null, itd. Za natančnejši opis naštetih opcij si oglejte http://www.insecure.org/nmap/nmap_doc.html. Zaradi teh opcij bodo dnevniki na skeniranem sistemu drugačni od tistih kot pri sscanovem skeniranju. Povezava narejena z "-sT" zastavico naredi celotno povezavo, zato bi dnevnik izgledal podobno kot pri sscanu. Po privzetih nastavitvah npam skenira več vrat.


  /var/log/secure
  Apr 14 21:20:50 mozart in.rlogind[11706]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 21:20:51 mozart in.fingerd[11708]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 21:20:51 mozart ipop2d[11709]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 21:20:51 mozart in.rshd[11710]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 21:20:51 mozart gn[11711]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 21:20:51 mozart gn[11711]: error: cannot execute /usr/sbin/gn: No such file or directory
  Apr 14 21:20:52 mozart in.timed[11712]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 21:20:52 mozart imapd[11713]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 21:20:52 mozart ipop3d[11714]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 21:20:52 mozart in.telnetd[11715]: connect from 192.168.11.200
  Apr 14 21:20:52 mozart in.ftpd[11716]: connect from 192.168.11.200


  Dobro je poznati "-D" (decoy) opcijo. Ta omogoča nmap uporabniku prevarati (spoof) izvorni naslov. Tako lahko v dnevnikih opazite 15 povezav ki so se zgodile ob istem času, vsaka pa ima drugačen izvorni naslov. Le en naslov je pravi, zelo težko pa je ugotoviti kateri. Zelo pogosto bodo nmap uporabniki uporabili "-sS" zastavico za skeniranje. To je opcija prikritega (stealth) skeniranja, saj je na ciljni računalnik poslan samo SYN paket. Če sem oddaljeni računalnik odzove na SYN paket, nmap takoj zapre povezavo z IP zastavico RST. Dnevniki pri takem skeniranju izgledajo nekako takole (OPOMBA: Samo prvih 5 vnosov je prikazanih).


  /var/log/secure
  Apr 14 21:25:08 mozart in.rshd[11717]: warning: can't get client address: Connection reset by peer
  Apr 14 21:25:08 mozart in.rshd[11717]: connect from unknown
  Apr 14 21:25:09 mozart in.timed[11718]: warning: can't get client address: Connection reset by peer
  Apr 14 21:25:09 mozart in.timed[11718]: connect from unknown
  Apr 14 21:25:09 mozart imapd[11719]: warning: can't get client address: Connection reset by peer
  Apr 14 21:25:09 mozart imapd[11719]: connect from unknown
  Apr 14 21:25:09 mozart ipop3d[11720]: warning: can't get client address: Connection reset by peer
  Apr 14 21:25:09 mozart ipop3d[11720]: connect from unknown
  Apr 14 21:25:09 mozart in.rlogind[11722]: warning: can't get client address: Connection reset by peer
  Apr 14 21:25:09 mozart in.rlogind[11722]: connect from unknown


  Kot vidite, je v dnevniku veliko napak pri povezavah. Ker je SYN-ACK postopek pretrgan pred popolno povezavo, strežnik ne more ugotoviti izvornega naslova. Dnevniki pokažejo, da ste bili skenirani, žal pa ne veste od koga in kje. Kar je še bolj vznemirljivo je to, da na večini drugih sistemov (tudi novejša Linux jedra) te povezave in napake niso zabeležene. Citiram Fyodor-ja "... bazirano na vseh 'connection reset by peer' sporočilih. To je Linux 2.0.XX posebnost -- vsi drugi sistemi bi navidezno ne pokazali ničesar. Ta hrošč (accept() funkcija vrne vrednost pred zaključkom 3-smernega rokovanja) je bil popravljen."

  Nmap vključuje tudi druge nevidne (stealth) opcije, kot recimo "-sF", "-sX", "-sN", kjer so uporabljene druge IP zastavice. Tako izgleda dnevnik teh skeniranj:


  /var/log/secure


  Ni dnevnika! Strašno, kaj? Skenirani ste bili, pa sploh niste vedeli. Vsi trije načini skeniranja dajo enak rezultat, tako lahko popolnoma beležite le "-sT" (popolna povezava) način. Da bi odkrili ta "nevidna" skeniranja, potrebujete druge dnevniške aplikacije, kot sta tcplogd in ippl. Nekatera komercialna požarna vrata bi tudi ugotovila in beležila tovrstna skeniranja.

  So dobili dostop?


  Ko ste enkrat ugotovili, da ste bili skenirani in kaj so iskali, se postavlja naslednje veliko vprašanje: "So prišli noter?". Večina današnjih remote (na daljavo) exploitov temelji na buffer overflow-ih (znan tudi kot "smashing the stack"). Enostavno rečeno, buffer overflow je, ko program (običajno strežnik) sprejme več podatkov kot jih pričakuje in zato prepiše kritična območja v spominu. Določena program se izvrši, običajno dodeli uporabniku koreninski dostop. Za več informacij o buffer overflow-ih si oglejte Aleph1-jev izvrsten dokument na ftp://ftp.technotronic.com/rfc/phrack49-14.txt.

  Normalno lahko identificirate buffer overflow napade v /var/log/messages dnevniku (ali /var/adm/messages za ostale Unix-e), recimo kot je
  napad na mountd (Mount Daemon). Podobne stvari boste videli v dnevniku maillog, če je bil napaden IMAPD. Buffer overflow napad bi izgledal
  nekako takole:


  Apr 14 04:20:51 mozart mountd[6688]: Unauthorized access by NFS client 192.168.11.200.
  Apr 14 04:20:51 mozart syslogd: Cannot glue message parts together
  Apr 14 04:20:51 mozart mountd[6688]: Blocked attempt of 192.168.11.200 to mount
  ~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~P~
  P~P~P3U3A°^[Í[email protected]~KÚ°^FÍ[email protected]?Âuô1A°^BÍ[email protected]~EAubëb^V¬fýt^F?At^Këo°0?E~HFyëi^°^B~
  I^F?E~IF^D°^F~IF^H°f1U?A~InÍ[email protected]~I^F°^Bf~IF^L°*f~IF^N~MF^L~IF^D1A~IF^P°^P~IF^H°
  f?AÍ[email protected]°^A~IF^D°f3^DÍ[email protected]ë^DëLëR1A~IF^D~IF^H°f?AÍ[email protected]~HA°?1ÉÍ[email protected]°??ÁÍ[email protected]°??ÁÍ[email protected]¸[email protected]~
  I^F¸[email protected]~IF^D1A~HF^G~Iv^H~IF^L°^K~Ió~MN^H~MV^LÍ[email protected]°^A1UÍ[email protected]ýyPrivet
  ADMcrew~P(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(Apr 14 04:20:51
  mozart ^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^
  E^H(-^E^H-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E
  ^H(-^E^H-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^ H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E^H(-^E
  ^H(-^E^H(-^E


  Ko vidite kaj takega v vašem dnevniku, je verjetno poskusil vdreti v sistem. Težko je ugotoviti, če je bil exploit uspešen. En način kako to storiti je, da pogledate, če se je zgodila kakšna povezava iz oddaljenega strežnika na vaš sistem. Če so se uspešno prijavili iz oddaljenega sistema, potem imajo gotovo dostop. Drug način je, da preverite vašo /etc/passwd datoteko za uporabniška imena kot so: "moof", "rewt", "crak0" ali "w0rm". Ta uporabniška imena imajo UID (User Identification) število 0 (koreninski uporabnik) in so navadno dodana z pogostimi exploiti. Ko enkrat vdiralec dobi dostop, navadno najprej počistijo dnevnike in nadomestijo syslogd in ostale programe s trojanskimi konji. Za več informacij si oglejte članek Poznajte Svojega Sovražnika: III. Od te točke dogajanje, ne boste več dobivali dnevnikov iz vašega sistema, saj je bil zavzet. Kaj storiti nato, je tematika naslednjega članka. :) Do takrat pa priporočam, da si ogledate http://www.cert.org/nav/recovering.html.

  Da bi lažje odkril nepravilnosti v svojih dnevnikih sem napisal skript, ki preiskuje dnevnike namesto mene. Za več informacij o grepping-u in sortiranju dnevnikov, si oglejte članek Marcusa Ranuma.

  Bourne shell skript
  Korn shell skript

  Povzetek


  Dnevniki vam lahko povedo veliko stvari o sovražniku. Vseeno pa morate najprej poskrbeti, da so dnevniki verodostojni. Najlaže to storite z dnevniškim strežnikom, ki beleži dnevnike iz vseh sistemov. Ko ste enkrat zavarovani, potem lahko ugotavljate lastnosti vzorcev v vaših dnevnikih. S temi vzorci in vnosi lahko ugotovite kaj vdiralec išče in katera orodja uporablja. Oboroženi s tem znanjem boste znali bolje zaščititi vaše sisteme.